Пет горещи тренда в комуникациите през погледа на един пазарен играч „30 – 15“ 

… или когато УТРЕ вече се случва ДНЕС

През 2022 г. Интерпартнерс навърши 30, а тази година пиар брандът ни Интеримидж „чукна“ 15 – което ни прави може би единствената българска, независима комуникационна група с толкова дълго възходящо пазарно развитие. Или с други думи УСТОЙЧИВА на фона на низ от неудържими промени и перипетии. 

Но да, ние успяваме да бъдем устойчиви: след като повече от 80% от новите ни проекти идват по препоръка на доволни клиенти и партньори. Устойчивост е да градиш екип от хора, всеки от които може да работи самостоятелно и без „втори поглед“. Устойчивост е, когато имаш служители от самия старт на компанията, но и когато заедно изграждаме младата смяна, даваме ѝ криле!

Горивото за пътя ни напред е откровеният и задълбочен анализ на преживените кампании, което ни мотивира да преобръщаме  брифовете на клиентите си и да не се боим да се обвързваме с резултати! Които веднъж постигнати, карат партньорите ни да се завръщат.

Ето и как ние, отбор #dreamteam, видяхме „моментна снимка“ на сферата на комуникациите днес.

Тренд № 1: Утре настъпва още днес: скоростта

Напластяване, градация, стъпка по стъпка – много вероятно е днес да не можем да си го позволим. Оборотите на живеенето и работата са забързани до шеметност. И затова когато лансирахме новото лице на Lilly Drogerie, комуникацията протече на висока скорост. Разказахме за преживяванията на „Лили в страната на красотата“, следвайки образността и символиката на класиката „Алиса в страната на чудесата“ в противовес на ефимерните увлечения и моди. Създадохме образа на момичето, което само открива и моделира себе си и света –  за по-малко от месец бяхме стопроцентово „в ефир“ с магичен ТВ клип, живо събитие за инфлуенсъри, дигитално развити послания и концептуални печатни материали.

Тренд № 2: Перпетуум мобиле за смисъл

Най-добрите кампании са онези, който надхвърлят и надживяват целите си и се самоподдържат. Когато създадохме вътрешната комуникация на Schwarz IT България около концепцията Full of Мeaning разкрихме нови пътеки към смисъла за хората на Schwarz, които прегърнаха вдъхновяващи каузи в полза на обществото, което на свой ред отвърна с благодарност. Така превърнахме комуникацията на Schwarz в едно щастливо перпетуум мобиле за генерирането на смисъл.

Тренд № 3: Целевите хора

Целевите групи се разпадат – стават все по-малки, а фрагментирането продължава. Затова помагаме на холандската козметична компания Royal Van Son да типизира пъстрите персони на своите клиенти за максимално индивидуално преживяване с марката. Упражнението наподобява архетипите на К. Юнг и други изследователи, но става все по-актуално в свят, в който потребителят е все по-малко маса или група, а осъзнато и ранимо его, което изисква персонално послание.

Тренд № 4: Трансформацията е потребност и… празник

Като комуникационна група с 30-годишна история вече 13 години ковем комуникацията на Дните на Белгия в България, организирани от нашите партньори от бизнес клуб „Белгия – България – Люксембург“. Заедно през годините трансформирахме едно приятно, но предимно кулинарно събитие в диалог, който поставя за дискусия мисията на белгийския бизнес у нас и неговия реален отпечатък върху българското общество. Трансформацията личи и в надслова на тазгодишното издание The Spirit of Diversity. 

Тренд № 5: Дързостта послушаш интуицията си

Кампанията за DEVIN „Чешми за бъдеще“ съдържаше на пръв поглед революционно предложение: към компания, произвеждаща бутилирана вода, да финансира реновирането на обществени чешми, които правят природната вода достъпна за всеки. Заедно с DEVIN се осмелихме да погледнем без скрупули и тази толкова хубава кампания, която възстановява връзката на хората с природата и традициите, закономерно се превърна в една от най-награждаваните комуникационни кампании за 2022 г. у нас.

Обещаваме, че и занапред ще създаваме и/или следим тенденциите в комуникацията, която става все по-многопластова. Най-горният слой, нейното „лице“ неизменно остава впечатляващата, органична КРЕАТИВНОСТ без преструвки, претенции и фалш. Под него е задълбоченият анализ на сектора, в който работи клиентът, на конкурентите, на рисковете и възможностите. А още по-дълбоко е ядрото – бизнес моделът, поставен в контекст на сравнение не само с български идентични бизнеси, а и с най-добрите глобални практики.

Катя Димитрова